Järva valla aasta tegu on söögikoha Jaani Tare loomine Järva-Jaani

Riio Põldmaa rõõmustas uudist kuuldes ja tunnistas, et tunne on ülev. „Pool aastat on täis. On läinud paremini, kui lootsime," ütles ta.

 

Järva vallavalitsus kinnitas 10. veebruari istungil konkursi „Järva valla aasta tegu 2020" tulemused. Laureaaditiitli pälvis söögikoha Jaani Tare loomine Järva-Jaani.

Koroona sundis kaheksa aastat Norras töötanud Riio Põldmaa (tema töötas üle Norra kõrgelt hinnatud ja turistide seas tunnustatud söögikohas Viking Pub peakokana) ja Helina Lichti koju tagasi pöörduma – siin omasid nad juba neli aastat maja ja nüüd oli mahti siin aeg enda jaoks maha võtta. Siis tuli ootamatu pakkumine endise toidukoha ruumide omanikult, sest kevadine koroonaaeg oli Söögitoa lõplikult sulgenud. Maja omanik tegi Põldmaale kui kogenud peakokale ettepaneku söögikohale hing sisse puhuda.

1. juunil said Põldmaa ja Licht majas toimetama hakata. Et ruumid nägid räsitud välja, tuli kohe käised üles käärida. „Kõik kohad said viimse detailini üle käidud. Lihvisime laudu, küürisime põrandaid ja seinu, ehitasime, parandasime, värvisime ja tegime kõike, mida vaja. Tegime kõike omal jõul, vanemad olid ka abiks, kuid ühtki firmat me ei kasutanud," rääkis Põldmaa.

Kaks kuud nägid nad vaeva peaaegu ööd ja päevad ning 1. augustil tegi ka uue nime – Jaani Tare – saanud toidukoht uksed lahti.

Menüüs on käsitööburgereid, suppe, pastatoite, salateid, korralikke lihaga praade, maitsvaid kooke ja kõike muud, mida eestlaste maitsemeel ihaldab. Poolfabrikaatidest ega valmistoodetest Jaani Tare köögis süüa ei tehta.

Uue toidukoha edu kinnitavad pikad järjekorrad lõuna ajal ja rahvast täis söögisaal. 10. veebruaril olid siin einestamas ka järvajaanilased Terje ja Eda. „Meie hääletasime Jaani Tare poolt! Et me täna just sel hetkel, kui võitja teatavaks tehti, siin oleme!" rõõmustasid nad. „Siin meeldib kõik: on väga head söögid, siin on hubane ja teenindus on väga meeldiv," ütles Eda.

„Kuna me oleme kohalikud ja siin töötavad kohalikud inimesed, on kõik väga sõbralikud," lisas Terje.

Söömas käivad nad siin paar korda kuus, kuigi võiksid ka kodus einestada. „Võtame ette ja tuleme nagu restorani," ütles Eda ja lisas, et tema lemmiktoit on barbeque-ribi. Terjele maitseb Jaani Tare peaaegu maailmakuulus juustukook. „Aga täna proovime ära tiramisu," lubas ta.

Riio Põldmaa tunnistas, et tunne on ülev. „Pool aasta on täis. On läinud paremini, kui lootsime. Me ei arvanud, et nii palju rahvast käib. Mõtlesime, et kui paarkümmend inimest päevas läbi käib, aga lõunat sööb meil tööpäeviti nii 30–50 inimest, ülejäänud on boonus," ütles Põldmaa. „Hoiame ka õhtuti kööki lahti kella kaheksani ja pühapäeval kella kuueni, et inimestel oleks ka peale tööd koht, kuhu tulla. Käiakse ka peredega õhtust söömas."

Muide – kuulsa juustukoogi retsepti töötas välja Riio ise ja see ei sisalda grammigi suhkrut!

Aasta teo konkursi rahvahääletusele esitati sedapuhku 14 väärt tegu. Et hääletamiseks tuli valla kodulehel täita e-vorm ja end identifitseerida, sest hääletada sai ainult Järva valla elanik, polnud hääletajaid sedapuhku palju – kokku 116.

Järva valla arenduse peaspetsialisti Teele Kuke sõnul on mõtlemise koht, mida me tahame – kas seda, et hääletada saaksid vaid vallakodanikud, või et hääletada oleks lihtne.

Jaani Tare võit oli napp, temast vaid nelja hääle kaugusele jäi Ahula pansionaadi rajamine, millele järgnes Ahula poe avamine Tanksemäe Safferi poolt.

Võitjale antakse hinnaline kingitus ning kahele järgmisele vallavalitsuse tänukiri 24. veebruaril Albu rahvamajas toimuval pidulikul aktusel.