Imaveres Mõmmi mäel süüdati olümpiatuli

Eesti Olümpiaakadeemia keskendub olümpialiikumise edendamisele Eestis. Suurt rõhku pannakse laste ja noorte olümpiaga seotud teadmiste suurendamisele. Imavere põhikool oli üks neist koolidest, kes osales projektikonkursil (Järvamaalt veel Türi põhikool), küsis kooliolümpia korraldamiseks toetust ja saigi 300 eurot. 21. septembril said mängud teoks.

Imavere põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Taiga Laur ütles, et kui spordipäev toimub koolis nii kevadel, sügisel kui ka talvel, siis paar aastat on seda peetud kooliolümpia nime all. Kohal olid kõik üheksa klassi. Mängud algasid rongkäigu ja piduliku tulesüütamisega tõsi küll, mitte Olümpias päikesekiiri kasutades, vaid vihmasel Mõmmi mäel, kus süütasid tule Järva vallavanem Arto Saar ja kooli esindaja, lõpuklassi noormees Tristan Saar ja tõid selle mänguplatsile. „Tutvusime tundides eelnevalt kõigi olümpiamängude sümbolitega," ütles Laur.

Olümpiavande, mida antakse ka olümpiamängudel, andsid nii võistlejad kui ka kohtunikud ehk Imavere kooli õpetajad: „Ma tõotan kõigi sportlaste nimel, et neist olümpiamängudest osa võttes austame ja täidame reegleid, mille järgi neid peetakse, ning võistleme tõeliselt sportlikus vaimus oma võistkonna auks ja spordi kuulsuseks."

Iga võistkond ehk klass võttis talismaniks kaasa oma maskoti, nagu olümpiamängudel tavaks. Spordiplatsi ääres lehvis koos kooli ja valla lippudega ka eelmisel aastal Imavere kooli tellimusel valminud olümpialipp. „Oleme vist ainuke kool Eestis, kel on oma olümpialipp, teised saavad seda laenata olümpiaakadeemiast," ütles Laur.

Kokku oli kavas üheksa ala, iga ala läbimiseks oli aega kümme minutit. Võistlusaladeks olid: pallijooks, kaugushüpe, pallivise (I - V klass) ja vasaraheide (VI - IX klass), mölkky, petanki asetusvõistlus, tunnetusjooks 40 meetrit, noolevise maas olevatesse rõngastesse, takistusjooks ja täpsusvise tatrakotikestega.

„Sentimeetreid ja sekundeid me taga ei ajanud. Tähtis oli, et noored oleks kehaliselt aktiivsed. Ütlesin neile, et eelkõige võistlevad nad iseendaga. Kõik tundsid rõõmu, igaüks tegi oma võimete kohaselt. Lõpus said kõik kaela medali, õpetajad ka," ütles Laur ja lisas, et vihm muutis kõik rajad lõpuks libedaks. „Minu soovitus oli – ole ettevaatlik ja soorita ala nii, et sinuga midagi ei juhtuks."

Päris ilma võistluseta ikka ei saanud, sest selgus iga klassi parim tüdruk ja poiss – nemad saavad karikad. Lauri sõnul tõi võistlus välja õpilaste isikuomadused: mõni tegi lihtsalt ala ära, teine kasutas aega ratsionaalselt ja püüdis mitu korda oma aega parandada, kolmas võistles sõbraga. „Tähtis oli üheksa ala läbi teha," toonitas Laur.

 

Vaata lisaks https://olympiaharidus.eu/