Sidemete nappus ei tohi igapäevaelu halvata

Foto: Täna anti annetus koos teiste vajalike hügieenvahenditega Eesti Punase Risti Lääne regiooni koordinaatori Piret Seire poolt Järva vallale üle.

 

Eelmise aasta lõpus koguti Alwaysi ja Eesti Punase Risti koostöös kampaaniaga „Iga Päev Loeb" üle 120 tuhande hügieenisideme, et pakkuda abi tüdrukutele, kelle jaoks on sidemete nappus igapäevast elu halvav probleem. Kogunenud annetus jaotati rahvaarvupõhiselt. Järvamaale on kokku mõeldud 180 pakki (st 3600) sidet, sellest omakorda Järva valda 1200, mida sotsiaaltöötajad jagavad vajaduspõhiselt.

2019. aastal noorte naiste hulgas tehtud küsitlusest selgus, et pea iga kümnes neiu Eestis on vähemalt korra elus hügieenisidemed rahapuudusel ostmata jätnud ja seetõttu koolist puudunud.

Eesti seksuaaltervise liidu president Jaana Belowi ütlust mööda on Eestis paljudele noortele täiskasvanutele menstruatsioon olnud tabu, millest avalikult ja vabalt ei räägita, ning teema on endiselt põlu all. „Kui lisada perekondade vähenenud sissetulekud, mis on ühiskonnas järjest aktuaalsem probleem, siis võivad paljud teismelised jääda oma murega üksi, kui neil ei ole raha hügieenivahendeid osta," lausus ta.

Kui hügieenivahendid ei ole kättesaadavad või neid ei ole võimalik soetada piisavas koguses, mõjutab see vähekindlustatud neidude elu ja nad puuduvad sagedamini koolist. „Iga puudutud päev tähendab, et midagi jääb õppimata ja tekivad lüngad hariduses, mis kõik mõjub halvasti noore enesehinnangule ja eneseteostusele," ütles Below.