Vabariigi aastapäeva traditsioonilise kontsertaktuse asemel valmib Järvamaast lühifilm “Talveräänne Järvamaa”

Paide Muusika- ja Teatrimajal valmib vabariigi aastapäevaks lühifilm, milles astuvad üles Järvamaa inimesed ning näha saab maakonna kauneid paiku. Film asendab iga-aastast traditsioonilist kontsertaktust, mida tänavu COVID-19 viiruse leviku tõttu ei toimu. Filmi esilinastus on 24. veebruaril kell 12.00 Paide Muusika- ja Teatrimaja Facebooki-lehe, Youtube'i kanali ja Järva Teataja veebilehe vahendusel.

 

Et sel aastal oli vabariigi aastapäeva Järvamaa kontsertaktus Paide Muusika- ja Teatrimaja korraldada, otsustas korraldustoimkond koostöös Järvamaa Omavalitsuste Liiduga hoopis filmi kasuks, mis ei too inimesi ühte saali kokku, vaid võimaldab maakondlikust tähtsündmusest osa võtta kõigil eestimaalastel.

 

Filmi idee autori, PAMTi kultuurijuhi Mariliis Petersoni sõnul räägib see loo Järvamaa naise eluringist, tema kasvamisest ja rõõmudest, hellusest ja elukogemusest. "Soovisin näidata Järvamaad ja Eestit läbi naise silmade. Just naise, sest Järvamaal on nii palju silmatorkavaid, inspireerivaid ja töökaid naisi. See on justkui tänu kõigile neile selle suure panuse eest. Tegemist on üdini Järvamaa filmiga - oleme kaasanud nii palju kohalikke inimesi kui võimalik, isegi filmis kõlav muusika on kohalike loodud," rääkis Peterson.

 

Lisaks naise loole on filmile jäädvustatud ka maakonna tähtsaima autasu Järvamaa vapimärgi üleandmine ning meeleolukad klipid Järvamaa kolme omavalitsuse juhiga.

 

Filmivõtted on viinud võttegruppi paljudesse Järvamaa paikadesse, Türilt Vargamäeni ning tänavune lumerohke talv on andnud inspiratsiooni ka filmile nime leidmiseks  - "Talveräänne Järvamaa". "Laenasime sõnamängu Leelo Tunglalt. See tundus just õige termin kirjeldamaks emotsiooni, mida see film tekitab," märkis Peterson.

 

"Piirangud andsid meile võimaluse tavapärase kontsertaktuse asemel vändata Järvamaa eluolu ja inimesi tutvustav film," ütles JOL-i juhatuse esimees Priit Värk. "See pole hetkelise väärtusega linateos ning mitte ainult Vabariigi sünnipäeva tähistamiseks, vaid seda saab vaadata ja esitleda ka hiljem. Loodetavasti jõuavad läbi selle Järvamaa võlud ka maakonnast väljaspool olevate inimesteni ning nii mõnigi leiab tee, et tulla meile külla või siia elama," ütles Värk.

 

Filmi valmimist toetas Järvamaa Omavalitsuste Liit.