Järva vallas on nüüd kasutatud riiete kogumiseks konteiner

Juba nädalakese on Järva-Jaanis Grossi poe parklas seisnud uus konteiner. Nimelt on Väätsa Prügila ja Humana üheskoos paigaldanud kasutatud riiete kogumiseks konteineri, selline konteiner on Järva vallas esimene.

Konteineri ostu, paigalduse, tühjenduse ja korrashoiu korraldab Väätsa Prügila. Sorteerimise ja ringlussevõtuga hakkab tegelema taaskasutus- ja heategevusorganisatsioon Humana.

Väätsa Prügila panustab ringmajandusse läbi riidekonteinerite paigalduse. Täna on maailmas levinud lineaarne majandusmudel, mille toimimisel ammutatakse maavarasid. Maavaradest valmistatakse tooteid ning pärast toote kasutamist tarbija viskab toote ära. Ära viskamise käigus jõuavad kokku erinevad materjalid, mis aga hiljem muudab oluliselt raskemaks materjalide taaskasutuse.

Väätsa Prügila nõukogu sooviks on inimeste panustamine ringmajandusse ning et riided jõuaksid uuesti taaskasutusse. "Taaskasutusega me hoiame loodusressursse, mida inimühiskond vajab ja tootmises kasutab. Oluline on, et inimesed mõistaksid ringmajadust. Riideese, mille sa oled soetanud ja mõned korrad kandnud, ei pea lõpetama prügikastis. Korralikud riideesemed peaksid leidma uue elu uues riidekapis," selgitas Väätsa Prügila nõukogu esimees Rait Pihelgas.

Konteineritesse võib panna puhtaid tekstiilesemeid: rõivaid, kardinaid, voodipesu jms., samuti kasutatud jalatseid, kotte, vöösid ja mänguasju.

Järva vallas asub riidekonteiner Järva-Jaani Grossi poe juures. Oluline on mugavus, et inimene saab enda riideeseme taaskasutusse tuua ühes poeskäiguga või muude asjaajamistega.

Konteineritesse ei tohi panna õli ja muude kemikaalidega määrdunud riideid, katkiseid jalatseid ja mänguasju, elektroonikat ega raamatuid. Kemikaalidega kahjustatud tekstiili ümber töötlemist ei võimalda senised tehnoloogiad, samuti ei saa ümber töödelda katkiseid jalatseid ja mänguasju. Elektroonika ja paberi jaoks on olemas eraldi kogumiskonteinerid.

Riided on oodatud kinnistes kottides, et need konteineri tühjendamise ajal ei määrduks.

Kõik konteinerisse toodud esemed jõuavad Humana sorteerimiskeskusesse, kus need vastavalt kvaliteedile sorteeritakse. Kandmiskõlblikud rõivad jõuavad kas Humana kauplustesse Eestis ja Lätis või annetusena partnerorganisatsioonidele Mosambiigis, Angolas, Malawis ja Zambias. Esemed, mis enam siiski kandmiskõlblikud ei ole, suunatakse ümbertöötlusse. 

Rõivaste uuele ringile suunamine vähendab ühelt poolt prügi teket, teisalt nõudlust uute rõivaste tootmise järgi, mis on samuti väga ressursimahukas tegevus. Näiteks kulub ühe kilogrammi puuvilla kasvatamiseks keskmiselt 10 tonni vett. Igaüks saab ise välja arvutada, mitu tonni varjatud vett tal hetkel seljas on.

Ära viska minema! Too taaskasutusse!