Ühinenud ettevõte jaksab rohkem investeerida

Foto: Järva Haldus AS juhatuse liige Andreas Sapas, erakogu
 
2013. aasta veebruaris kinnitas konkurentsiamet Imaveres toasooja hinnaks 53.67 eurot MWh eest. Sellele lisandus käibemaks. Seitse aastat hiljem ehk 1. veebruaril 2020 tõuseb toasooja hind seal 58,48 eurole pluss käibemaks. Hinna on  kinnitanud Konkurentsiamet.
 
„Seitsme aasta jooksul on soojamajandusse Imaveres investeeritud üle 600 000 euro, millest osa saadi SA Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK): 2013. aasta oktoobris valmis kaugküttetrassi rekonstrueerimise esimene ja 2017. 
aasta suvel teine etapp ning 2019. aastal rekonstrueeriti katlamaja seadmed," selgitas AS-i Järva Haldus juht Andreas Sapas. Läinud aastal investeeriti 354 928 eurot, millest KIK andis 174 214 eurot ehk 50% uue katla ehitusest. „Imavere Soojus üksinda poleks suutnud sellist investeeringut teha, selleks andis võimaluse kommunaalettevõtete ühinemine läinud aasta aprillis." Imaveres toodab toasooja nüüd moodne Kalvise fi rma hakkepuidukatel, mille võimsus on 0,72 MW. Vana, Kiviõli 80 katel oli Sapase sõnul pärit 1980. aastatest, ajast ja arust ning olematu kasuteguriga. „Arvestasime, et sellest energiast, mida me hakkepuidust toodame, saime vana katlaga kätte 65%, uue katlaga on see 85% ehk uus katel on 20% ökonoomsem ja soojatoomiseks vajame kolmandiku võrra vähem hakkepuitu," selgitas Sapas. 
 
Koerus tuleb toasooja eest maksta 51,11 eurot (+ km) ja Järva-Jaanis 67,26 eurot (+km) MWh eest. Imavere ja Koeru katlamajad toodavad toasooja puiduhakkest, Järva-Jaani põlevkiviõlist ja Aravete nii biogaasist kui ka õlist. Sapase sõnul on Imaveres läinud õnneks, et tooraine hind pole nii drastiliselt tõusnud kui Koerus, kus kahe viimase aastaga on hakkepuidu hind kerkinud kaks korda. Ta lisas, et Koerus on toasooja hind siiski odavam, sest tarbijaid on kaks korda rohkem kui Imaveres. „Kui arvestada seitsme aasta infl atsiooni ja kõige kallinemist, siis see viis eurot pole märgiline summa. Keskmise kolmetoalise korteri soojaarve Imaveres võiks kütteperioodil uue hinnaga suureneda 10–15 eurot kuus," pakkus Sapas. „Imaveres kütsime uue katla valmimiseni septembrist kuni detsembri keskpaigani põlevkiviõliga. 
 
MWh hinnast, mis on 53,67 eurot, kulus ainuüksi kütteõlile 52 eurot!" Hindu aitab tarbijate jaoks madalal hoida ka vähenenud tööjõukulu. Pärast kommunaalettevõtete ühinemist töötab nelja katlamaja peal vaid kaks inimest: soojavaldkonna juht ja Koeru katlamaja operaator, kolme töökohta pole enam vaja. Ühinemine langetas tegevuskulusid, mis võimaldas soojahinna veelgi suuremat  tõusu vältida.
 
6. jaanuaril sai AS Järva Haldus kinnituse, et KIK toetab ka Aravete piirkonnas uute soojatrasside projekteerimist, väljavahetamist ja ehitusjärelevalvet 277 775 euroga, mis on pool vajaminevast summast. Teine pool tuleb Järva Halduse oma rahakotist. „Loodame, et saame töid alustada kohe kütteperioodi lõpus ja selleks ajaks on valminud nii projekt kui oleme leidnud ka ehitaja," ütles Sapas.