Huvi Kodutare vastu ei vaibu

2. mail külastas Järva valda president Kersti Kaljulaid. Külastus algas Imaveres 2011. aastal Raine Karbi projekti järgi valminud 12 korteriga Kodutares, kus president vestles maja eakate elanikega, tutvus ühe korteriga, kohtus sotsiaaltöötajatega ja istutas maja ette perepuu.

10. mail külastas Kodutare 29. aprillil ametisse astunud sotsiaalminister Tanel Kiik. Talle tutvustasid maja saamislugu ja selgitasid vajadust ehitada sarnaseid maju ka teistesse valla piirkondadesse Aravetele, Järva-Jaani ja Koiki, vallavanem Rait Pihelgas ja vallavolikogu esimees Jüri Ellram. Igapäevaelust Kodutares rääkisid avamisest peale siin elanud Elvi Kaljurand ja Imavere päevakeskuse perenaine Helja Must.

Ellrami sõnul on Kodutare mõeldud inimestele, kes ei tule oma majas enam toime, elavad keskusest kaugemal, poes käia ja maja kütta ei jaksa ning peaks minema hooldekodusse. Seal on kohatasu aga kõrge. „Kui oled 40 aastat tööd teinud ja ei ole võimeline endale vanadekodukohtagi lubama, on see psühholoogiliselt suur koorem. Omavalitsus saaks aidata, kui oleks rohkem selliseid maju, kus eakas majandab end oma pensioniga ära, saab ise hakkama," ütles Ellram ja lisas, et sotsiaalministeeriumi kunagi tehtud uuringu kohaselt peaks omavalitsuses iga 1000 elaniku kohta olema kümme sellist korterit. „See on inimlikkuse, inimväärikuse küsimus."

Pihelgase sõnul ta selliseid maju teistes omavalitsustes ei tea. „Oleme püüdnud luua sellised tingimused, et ka eramajadest siia tulnud eakad tunneksid end hästi – maja ees on aiamaad. Päevakeskus toetab eakaid pakkudes huvitegevust."

Minister Kiik ütles, et talle tundus oluline kasutada võimalust teel Tartusse Imaverest läbi põigata. Seda enam, et ka tema vanaema on eakas ja probleemidering tuttav. „Mulje on väga positiivne. Esmasel hinnangul tundub see lahendusena, mida võiksid aktiivsemalt kasutada ka teised omavalitsused pakkudes eakatele märksa enam kodu meenutavat elamisvõimalust, et variandid poleks ainult oma kodus koduteenusel olla või siis hooldekodu. See tundub vahepealse variandina, mis võtab kokku mõlema tugevused ja on inimestele nii majanduslikult kui ka emotsionaalselt märksa sobivam, kui hooldekodu seda tihti on," ütles Kiik. „Sotsiaalministeeriumis tuleb arutada, milline on selles riigi ja milline kohaliku omavalitsuse roll."

 

Pildid sotsiaalminister Tanel Kiige külaskäigust